Alexander Günther

Snekker

Min interesse for tradisjonshåndverk ble allerede vekket som barn, i farfars snekkerverksted. Mine første penger tjente jeg med produksjon av tresverd og stridsøkser i kryssfiner, til mine klassekamerater. Noen år senere var yrkesvalget lett. Gjennom min tid som omreisende håndverkssvenn jobbet jeg i store deler av Europa. Vinteren 2004–05 tok jeg en videreutdanning til «restaurator i håndverk» på Denkmalakademiet i Görlitz/Tyskland. Her oppdaget jeg min forkjærlighet for gamle tekniker for overflatebehandling. Framstilling av beis, politur og voks/lakkvarianter synes jeg er kjempe spennende og jeg føler meg alltid som en liten alkymist når jeg blander tinkturer etter gamle oppskrifter.

Etter at min 3 årige reisetid var over bosatte jeg meg i Norge høsten 2005, og siden 2009 har jeg arbeidet ved Stiftinga Haranger og Voss Museum, hovedsakelig innom fartøyvern og bygningsvern.

Jobben min er ganske allsidig. Jeg har erfaring fra restaurering av bla. båtinnredning, dører, vinduer og trapper. Også hustømring og taktekking med never og skifer står på agendaen til en museumshåndverker.

Fra Påske til St.Hans finner du meg på oppgangssagen i Herand. De siste årene har jeg hatt gleden av å lære om saging av sagmesteren Johan Haugen. Johan er sagmester av tredje generasjon.

Ved siden av alt dette er jeg bachelorstudent i tradisjonelt bygghåndverk ved NTNU og vis du spørrer mine barn så lager jeg verdens beste steinovnpizza (selvsagt i en selvmurt stenovn.)