Etterlysning - Vi søker tradisjonsbærere i brenneslegarn.

126807012_10224994175870040_7602152782976363200_o.jpg

Fride Kramer Riseng lager garn av brennesle og er nå i et forprosjekt med Norsk Håndverksinstitutt på Maihaugen for å gjøre et dypdykk i dette glemte håndverket. I den sammenheng leter hun etter tradisjonsbærere som kan å lage brenneslegarn.

Det betyr en som har lært håndverket fra hånd til hånd bakover i tid. Kan du selv eller kjenner du noen som passer til denne beskrivelsen, så vil hun veldig gjerne hører fra deg.

BRENNESLE - NATURENS KINDEREGG MED SUPERKREFTER
Siden tidenes morgen har mennesket brukt brennesle. Planten vokser i storparten av verden og er ekstremt næringsrik for mennesker, dyre og andre planter. De hule fibrene virker isolerende og er i tillegg så sterke at de kunne benyttes til seil og fangstredskap. Det spesielle med brenneslen er dens mangfoldige nyttebruk, ikke minst som garn og tekstil. Ettersom alt på brenneslen kan brukes, går ingen ting til spille.

FRA PLANTE TIL PLAGG
I Nepal lages brenneslegarn fortsatt på den gamle metoden, mens man i sør-østlige deler av Europa har startet opp moderne tekstilindustri av planten. Brennesle i tekstilproduksjon ble i stor grad borte når bomullen kom inn i markedet. Planten har spilt mang en rolle i krig, kjærlig, politikk, overtro, eventyr, og sykdom. Det er i det hele tatt svært få fibre som kan benyttes til både fangstredskap og sirlige pyntetekstiler. Materialet har igjen begynt å vekke interesse både i Norge og internasjonalt, og kan være et potensielt spennende, bærekraftig materiale for bruk i blant annet tekstiler også framover. Dessverre vet vi lite om den norske metoden for å prosessere garnet, eller i det hele tatt kulturen rundt det å dyrke og bruke brennesle. Dette vil jeg finne ut av og jobber nå med et forprosjekt med Norsk håndverksinstitutt på Maihaugen som forhåpentligvis skal ende opp i et hovedprosjekt i 2021. Deres mandat er i første rekke å sikre videreføring av levende tradisjon. Håpet er å finne en tradisjonsbærer som kan hjelpe med å nøste kunnskapstråden bakover i tide, for dagsaktuell, bærekraftig nytte.

Du kan sende en direkte melding via kontaktboksen under, eller sende henne en e-post til fride.kramer.riseng@gmail.com eller per telefon 951 93 603.

Takk!

 

Kontakt Fride Kramer Riseng her:

 
 
Forrige
Forrige

Ledig stilling som kulturminnehåndverker hos Sysselmannen

Neste
Neste

Bergen Arkitekthøgskole har ledig deltidsstilling, som kan være interessant for tradisjonshandverkere.