Material > Glass

Man kjenner til glassproduksjon i Mesopotamia for hele 4500 år siden, men glassblåsing ble oppfunnet i Romerriket for omkring 2000 år siden. Romerne produserte mengder av glassvarer, deriblant mange vakre glassbegrene som man finner i norske elitegraver fra de første århundrene etter vår tidsregning. Glassverksindustrien i Norge tok til med Nøstetangen glassverk, som startet produksjonen i 1741. Til sammen har det vært i overkant av 30 glassverk i Norge. De fleste er lagt ned, ofte etter kort levetid, men Hadeland glassverk, som ble etablert i 1762, er fremdeles i drift.

Glassblåsere, slipere og gravører måtte i starten hentes fra England og tysk område, for ingen i Norge hadde slik spesialkompetanse. Glasshåndverkere var ettertraktete, og derfor mobile – de jobbet der de fikk best betingelser. Noen glassverk spesialiserte seg på hvittglass, dvs. finere drikkeglass, karafler og andre prydgjenstander, mens andre produserte grøntglass, som er flasker, kavl (garnkuler), husholdningsglass mm. Vindusglass ble enten laget som sylindere som fikk klippet av endene, og brettet ut, såkalt taffelglass, eller dreid ut av en kule, kroneglass. Alt var håndlaget og munnblåst i eldre tid.

Masseproduserte gjenstander som flasker, kavl og billige drikkeglass ble blåst i form. I dag foregår mesteparten av glassproduksjonen maskinelt, og det legges mer vekt på design enn håndverk. Dagens glassblåsere holder liv i de eldgamle tradisjonene innen et av historiens mest prestisjefulle håndverk, og produserer i hovedsak vakkert kunsthåndverk.