Bransjeorganisasjon – trenger vi det?

Norsk Håndverksinstitutt har i lengre tid arbeidet med en undersøkelse blant tradisjonshandverkere angående en mulig opprettelse av en bransjeorganisasjon for næringsdrivende tradisjonshandverkere.  Hva er en bransjeorganisasjon? Det er enten en arbeidsgiverorganisasjon eller som en arbeidstakerorganisasjon.  Tradisjonshandverkere generelt er veldig ofte små enkeltmannsforetak, og de føler seg hverken som arbeidsgiver eller arbeidstaker slik at mange tradisjonshandverkere vil ikke føle seg hjemme hverken i en arbeidsgiver- eller en arbeidstaker-organisasjon.

Vi i Handverkslagets styre mener at tradisjonshandverkere trenger et samlende forum der tradisjonshandverkere fra alle bransjer og teknikker kan møtes. Og at dette forum kan representere oss med én stemme, som en samlet gruppe.  Vi mener at dette er en av de roller Handverkslaget ønsker å inneha og skal inneha: å representere tradisjonshandverkere fra alle yrker og retninger.  I dag er tradisjonshandverket splittet opp i mange mindre grupperinger; sølvsmeder for seg, skreddere for seg, murere for seg, malere for seg, smeder for seg, osv. En samlende organisasjon trengs, men vi i styret er usikre på om det er marked for en bransjeorganisasjon.

 
Vi i Handverkslagets styre mener at tradisjonshandverkere trenger et samlende forum der tradisjonshåndverkere fra alle bransjer og teknikker kan møtes.
— Handverkslaget - Foreningen for Tradisjonshandverk
 

En bransjeorganisasjon for næringsdrivende vil ofte arbeide med blant annet tariffavtaler eller å inngå fordelaktige forsikringsavtaler for sine medlemmer. De aller fleste håndverksbedrifter er for små til å inngå tariffavtaler for sine ansatte (dessuten er det mange enkeltmannsforetak som ikke har ansatte).  Og mange tradisjonshandverkere har allerede sine forsikringsavtaler igjennom andre nettverk/fagorganisasjoner ol. Hvorvidt en ren bransjeorganisasjon er noe tradisjonshandverkere vil slutte seg til i stort antall, vil antakelig avhenge av hvilke avtaler som inngås, og hvilke medlemspriser tradisjonshandverkerne er villig til å betale.

Arbeidet med å eventuelt starte opp en egen bransjeorganisasjon for næringsdrivende tradisjonshandverkere har møtt litt motbør: Prosjekteier (Norsk Håndverksinstitutt) har antydet at dette kanskje ikke er hva tradisjonshandverkerne egentlig trenger.  Kanskje er en interesse-organisasjon det tradisjonshandverkerne trenger; en forening som har som mål å arbeide for handverkernes interesser, og sannsynligvis å samarbeide med en allerede eksisterende bransjeorganisasjon. 

Handverkslaget mener at en slik interesseorganisasjon allerede eksisterer; det er nemlig oss: vi er Handverkslaget, forening for tradisjonshandverk.  Vi er partipolitisk uavhengig, vi ble opprettet våren 2018 som en grasrot-bevegelse, som en organisasjon som skal arbeide for alle tradisjonshandverkeres situasjon, for bevaring av ulike teknikker, for å legge til rette for at man skal kunne leve av dette yrket, for å styrke arbeidet i forbindelse med anbudsteknikker slik at tradisjonshandverkeres kompetanse veier tungt når det gjelder arbeid med historiske, verneverdige gjenstander, for å hjelpe medlemmer med dokumentasjon av den kunnskap de faktisk har…  Det er mye å ta tak i, vi har bare så vidt begynt, men vi arbeider allerede med sakene.  Vi er en interesseorganisasjon for og av tradisjonshandverkere. Vi er ikke store (enda), men vi jobber med saken og medlemsmassen øker jevnt. 

 
Arbeidet med å eventuelt starte opp en egen bransjeorganisasjon for næringsdrivende tradisjonshåndverkere har møtt litt motbør: Prosjekteier (Norsk Håndverksinstitutt) har antydet at dette kanskje ikke er hva tradisjonshåndverkerne egentlig trenger.  Kanskje er en interesse-organisasjon det tradisjonshåndverkerne trenger; en forening som har som mål å arbeide for håndverkernes interesser, og sannsynligvis å samarbeide med en allerede eksisterende bransjeorganisasjon.  Handverkslaget mener at en slik interesseorganisasjon allerede eksisterer; det er nemlig oss: vi er Handverkslaget.
— Handverkslaget - Foreningen for Tradisjonshandverk
 

Den mulige bransjeorganisasjonen for næringsdrivende eller eventuelt den nye interesseorganisasjonen skal man forsøke å stifte på arrangementet “Løfte Håndverket” den 17de juni 2020.  Hvis du ønsker å delta på nettarrangementet Løfte Håndverket onsdag den 17de juni, kan du melde deg på til marit.stranden@handverksinstituttet.no eller ved å fylle ut skjemaet under som sendes direkte til Norsk Håndverksinstitutt.

 
 

På “Løfte Håndverket” planlegges det å velge et interimsstyre for en eventuell ny bransjeorganisasjon/interesseorganisasjon.  For å kunne stemme på medlemmer til dette interimstyret må man være yrkesutøvende tradisjonshåndverker, og man skal stemme via en online-løsning som starter 10. juni 2020 og løper fram til 17. juni 2020.

Dersom du har spørsmål om det praktiske angående hvordan man stemmer; ring til Norsk Håndverksinstitutt (tlf. 906 38 213) på Lillehammer, det er de som arrangerer det praktiske rundt valg av et eventuelt interimstyre.

 
Handverkslaget er blitt invitert til å sende inn forslag på kandidater til det nye styret.  Selv om vi i utgangspunktet er noe tvilende til om det er marked for en slik bransjeorganisasjon, så hilser vi velkommen et hvert forsøk på å bedre vilkårene for tradisjonshåndverkere, og vi vil gjerne samarbeide med en eventuell ny bransjeorganisasjon for næringsdrivende.
— Handverkslaget - Foreningen for Tradisjonshandverk
 

Handverkslaget er blitt invitert til å sende inn forslag på kandidater til det nye styret.  Selv om vi i utgangspunktet er noe tvilende til om det er marked for en slik bransjeorganisasjon, så hilser vi velkommen et hvert forsøk på å bedre vilkårene for tradisjonshåndverkere, og vi vil gjerne samarbeide med en eventuell ny bransjeorganisasjon for næringsdrivende tradisjonshandverkere.  Vi har foreslått tre kandidater til interimsstyret. Vi anbefaler våre medlemmer og andre følgere å stemme på våre kandidater:

  1. Bård Bjørndalseter

  2. Tore Granmo

  3. Haakon Aase

Alle tre er solide næringsdrivende tradisjonshandverkere, og alle tre har sagt seg villig til å gjøre en innsats for en eventuell ny bransjeorganisasjon for næringsdrivende.

Det blir spennende å se hva som skjer videre fremover, og styret anbefaler alle å sette av onsdagen og å delta online på “Løfte Håndverket”.    For å sitere en herværende TV-stasjon: «Se hva som skjer».

Ha en fortreffelig uke, alle sammen!


Handverkslaget - Foreningen for Tradisjonshandverk
v/Styret

VEDLEGG:

Forrige
Forrige

Tradisjonshandverkere - Stem nå!

Neste
Neste

Å lære med hode, hånden og hjertet